Φιρίκι, γλυκό του κουταλιού

8 Μάι.

πιλέξτε τα πεντανόστιμα και σαρκώδη φιρίκια Πηλίου για τη συνταγή αυτή και αρωματίστε τη με κανέλα ή βανίλια. Αν μάλιστα θέλετε να δώσετε έντονο χρώμα στο γλυκό, ρίξτε στο σιρόπι μερικές κλωστίτσες σαφράν που θα δώσουν έντονο κροκί χρώμα στην άτονη σάρκα των μήλων.

 

Υλικά:

  • 1.300 – 1.500 γρ. μικρά φιρίκια, καλής ποιότητας, γερά και ώριμα
  • χυμός από 3 λεμόνια
  • 1½ κιλό ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας (ή 1 λοβός βανίλιας, χαραγμένος κατά μήκος στη μέση)
  • Μια χούφτα καρφάκια γαρίφαλου
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζω τα φιρίκια και αφαιρώ τα κουκούτσια και τους πυρήνες, με το ειδικό εργαλείο, φροντίζοντας να μην χαλάσω το σχήμα των φρούτων. Τα ρίχνω αμέσως σε μια λεκάνη με νερό, στο οποίο έχω στύψει τα 2 λεμόνια, ώστε να μην μαυρίσουν τα φιρίκια.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη, την απλώνω στον πάτο και την καλύπτω με τόσο νερό, ώστε να εξέχει 3 – 4 εκ. πάνω από τη ζάχαρη. Ρίχνω και το ξυλάκι της κανέλας (ή τον χαραγμένο λοβό της βανίλιας) και σιγοβράζω, μέχρι να δέσει το σιρόπι*.

Καρφώνω τα γαριφαλάκια πάνω στα φιρίκια και τα αραδιάζω στην κατσαρόλα, σε μονή στρώση όσο γίνεται. Βράζω και πάλι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι το σιρόπι να ξαναδέσει –θα έχει αραιώσει από τα υγρά των μήλων. Προσθέτω το χυμό του τρίτου λεμονιού και τα ασπρισμένα αμυγδαλάκια και συνεχίζω το βράσιμο για άλλο 1 λεπτό το πολύ.

Γεμίζω αποστειρωμένα** βάζα με το καυτό γλυκό μέχρι επάνω και φροντίζω το σιρόπι να τα καλύπτει καλά, για να μην χαλάσουν.

Σχολιάστε